Φαρμακευτική (ΣΣΑΣ)

Αντικείμενο Τμημάτων 

Αποστολή της Σχολής είναι η παροχή αρμονικά συνδυασμένης, επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεως για την κατάρτιση μονίμων Αξιωματικών με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών του κλάδου του Υγειονομικού στην επιστήμη της Φαρμακευτικής . Στόχος της σχολής αποτελεί ο συνδυασμός της στρατιωτικής αγωγής με την ανώτατη επιστημονική κατάρτιση στο χώρο της Φαρμακευτικής .

Η στρατιωτική εκπαίδευση έχει ως αφετηρία τη βασική που ξεκινάει με την είσοδο των μαθητών στη σχολή και η διάρκεια της είναι 3 εβδομάδες. Σκοπός αποτελεί η στρατικοποίηση των πρωτοετών μαθητών και η εκπαίδευση τους σε στρατιωτικά αντικείμενα . Ο δεύτερος κύκλος αποτελεί τη θεωρητική στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την Ακαδημαϊκή και παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και υψηλή κατάρτιση για στρατιωτικά θέματα. Τέλος πραγματοποιείται εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση και αποτελείται από πρακτική άσκηση στην ατομική τακτική, την παρουσία σε στίβους μάχης με στόχο την άριστη στρατιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα , παρέχεται ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκονται όπως όλοι οι φοιτητές τα προβλεπόμενα μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φαρμακευτικής.

Η διάρκεια φοίτησης είναι 5 χρόνια και η Σχολή μέσω της Διευθύνσεως Σπουδών οργανώνει τη Στρατιωτική και παρακολουθεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των φοιτητών και τις επιδόσεις τους.

Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στη ΣΣΑΣ, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Σχολής, είναι όσα τα χρόνια φοίτησης στο ΑΠΘ, προσαυξημένο κατά δύο χρόνια.

Εφόσον κάποιος μαθητής υπερβεί το παραπάνω χρονικό όριο διαγράφεται από τη ΣΣΑΣ, αλλά και από την αντίστοιχη Σχολή - Τμήμα του ΑΠΘ.

Επιπλέον, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στο Δημόσιο για κάθε χρόνο που φοίτησε στη ΣΣΑΣ. Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνον στην περίπτωση διαγραφής κάποιου μαθητή για λόγους υγείας.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. μπορούν να μετεκπαιδευτούν σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού

Ενδεικτικά Μαθήματα

Μαθηματικά στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Φυσική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Αναλυτική Χημεία, Εισαγωγή στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Φαρμακευτική Μικροβιολογία, Κυτταρική Βιολογία, Βοτανική στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Βιοχημεία, Αρχές Ψυχολογίας, Φύλο και Ισότητα, Αρχές Οικονομίας στη Φαρμακευτική, Γενική Οργανική Χημεία, Φυσιολογία, Φαρμακευτική Ανάλυση, Βιοχημεία, Φυσικοχημείας, Μοριακή Βιολογία, Ανατομία, Φαρμακευτική Ανάλυση, Φυσική Φαρμακευτική , Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Τεχνολογία, Βιοφαρμακευτική, Τοξικολογίας, Υγιεινές Τροφές και Συμπληρώματα Διατροφής

Μετεγγραφές

Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων δεν είναι αντίστοιχη με κάποιο άλλο τμήμα οπότε δε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Οι Μαθητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα). Οι Αξιωματικοί του Σώματος ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί και μπορούν να υπηρετήσουν σε Μονάδες - Υπηρεσίες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλοι οι αποφοιτούντες εκ της ΣΣΑΣ, του υγειονομικού σώματος δύναται να προαχθούν έως το βαθμό του Ταξιάρχου, πλην των Αξκων (ΥΙ) που δύναται να προαχθούν έως το βαθμό του Υποστρατήγου.

Άπαντες τοποθετούνται ανά την Επικράτεια σε μονάδες και υπηρεσίες των ΕΔ, αναλόγως του βαθμό τους και της ειδικότητάς τους, όπως Στρατιωτικά Νοσοκομεία, Φαρμακεία ,Οδοντιατρεία και Κτηνιατρεία, μονάδες υγειονομικού

Θέματα προαγωγής, μεταθέσεων εσωτερικού-εξωτερικού και μεταπτυχιακών σπουδών, ορίζονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις των εκάστοτε διευθύνσεων υπαγωγής των αντίστοιχων κλάδων των Ενόπλεων Δυνάμεων .

Η υποχρέωση παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την αποφοίτηση από τη σχολή ορίζεται στο διπλάσιο των ετών φοίτησης στη Σχολή.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων δεν πραγματοποιεί μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που πραγματοποιούνται από άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα