Παιδαγωγικό
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αντικείμενο τμημάτων 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί ένα νέο τμήμα του Ε.Κ.Π.Α., είναι η συνέχεια του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας που χωρίστηκε σε τρία τμήματα και έχει ως βασική αρχή την Παιδαγωγική Επιστήμη. Βασικός σκοπός του τμήματος είναι η καλλιέργεια και προαγωγή της γνώσης στις επιστήμες της εκπαίδευσης μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα. Οι φοιτητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που παρουσιάζει ο χώρος της φιλολογίας και της εκπαίδευσης. Είναι το μόνο Τμήμα που θεραπεύει την παιδαγωγική επιστήμη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνάμα είναι το μόνο που θεραπεύει και τη διδακτική των μαθημάτων της δευτεροβάθμιας, με τρόπο ολιστικό.

Η αποστολή του είναι να εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς - φιλολόγους, οι οποίοι θα διαθέτουν τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα προκειμένου να εκπληρώνουν αποτελεσματικά τους στόχους των σύνθετων και απαιτητικών εκπαιδευτικών συνθηκών του παρόντος και να προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία βάσει των αρχών που υπαγορεύει η επιστημονική τεκμηρίωση και η κοινωνική εγκυρότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Διακρίνεται έτσι τόσο από άλλα Παιδαγωγικά Τμήματα όσο και από Τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών με επαγγελματικά δικαιώματα ΠΕ02 (Φιλολόγων) καθώς είναι το μοναδικό που εστιάζει συστηματικά στο εκπαιδευτικό έργο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και παράλληλα διαμορφώνει, προβάλλει και προωθεί ένα σύγχρονο και δυναμικό «μοντέλο - πρόταση» για τον «επιστήμονα-επαγγελματία-παιδαγωγό» εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ενδεικτικά Μαθήματα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική , Μεθοδολογία της Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ειδική Αγωγή, Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Λήψη Αποφάσεων, Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Μάθηση, Σχεδιασμός του Εκπαιδευτικού Έργου στην Σχολική Μονάδα, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Μάθηση, Βυζαντινή Ιστορία, Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, Μεθοδολογία Διδασκαλίας της Πρότυπης Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Σχολική Ψυχολογία, Αρχαία ελληνική Φιλολογία: Φιλοσοφικά κείμενα, Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Έργου, Εκπαιδευτική Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Αρχαία Ελληνική Φιλολογία: Δραματική Ποίηση

Κατευθύνσεις

Το Παιδαγωγικό Τμήμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει γίνει κατανομή μαθημάτων στα παρακάτω πεδία:

  • Σχεδιασμός, διδασκαλία και αξιολόγηση των ανθρωπιστικών μαθημάτων

  • Εκπαιδευτικές καινοτομίες, νέοι γραμματισμοί και έρευνα

  • Δια βίου μάθηση και εκπαίδευση

  • Ετερότητα: ειδική αγωγή και διαπολιτισμική εκπαίδευση

  • Πολιτική, διοίκηση και αξιολόγηση της εκπαίδευσης

  • Εκπαίδευση και κοινωνία

Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

  • -Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση

    -Πολιτική , Διοίκηση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση

    -ΔΠΜΣ Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη

    -ΔΠΜΣ Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών

Μετεγγραφές

Δεν υπάρχει αντιστοιχία μετεγγραφής του τμήματος με κάποιο άλλο οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Το  Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσφέρει  κατάρτιση που καθιστά τους απόφοιτους ικανούς να αναζητήσουν θέση εργασίας στο χώρο της  εκπαίδευσης είτε στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ως φιλόλογοι (Κλάδος Π.Ε.02). 

Ο φιλόλογος είναι ο επιστήμονας που μελετά τη γλώσσα ως κώδικα επικοινωνίας, τις λέξεις δηλαδή, την προέλευση, το νόημα, την εξέλιξή τους καθώς και τους κανόνες που συνδέονται με τη δημιουργία και τη χρήση των λέξεων. Παράλληλα, ο φιλόλογος διερευνά τη σχέση της γλώσσας με την κοινωνία, τη δομή και τη λειτουργία της.

Ο φιλόλογος μπορεί να απασχοληθεί

  • Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ, ΙΕΚ, κ.ά.) 

  • Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος

  • Σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς ως υπεύθυνος σύνταξης κειμένων και επικοινωνίας

  • Σε εκδοτικούς οργανισμούς ως επιμελητής και διορθωτής κειμένων 

  • Σε ΜΜΕ (εφημερίδες και περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ως επιμελητής και διορθωτής κειμένων)

  • Σε ιδιωτικούς φορείς (φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας (καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων)

Οι συνθήκες εργασίας είναι συνάρτηση της εκάστοτε απασχόλησης. Ο φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί τα ωράρια των εκπαιδευτικών, ενώ όταν απασχολείται σε φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα μαθήματα αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ενασχολήσεις (διόρθωση ή επιμέλεια κειμένων) τα ωράρια είναι ρευστά και σε κάθε περίπτωση, η εργασία του φιλολόγου, ως πνευματική εργασία, είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Προσόντα και Δεξιότητες

Το Παιδαγωγικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανήκει στην κατηγορία Κ14.1/ Εκπαίδευση της ταξινόμησης επαγγελμάτων Κ.16 και και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού και κοινωνικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.

Επιβάλλεται να είναι ανοιχτόκαρδοι και ιδιαίτερα επικοινωνιακοί, μεταδοτικοί και οργανωτικοί για να είναι σε θέση να προσφέρουν τις γνώσεις τους στους μαθητές, να τους εμπνεύσουν και να τους καθοδηγήσουν στη δύσκολη διαδρομή προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να μπορούν να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αγαπήσουν την διαδικασία της εκπαίδευσης στο σχολικό περιβάλλον.

Χρειάζεται να έχουν κοινωνικές δεξιότητες όπως συναισθηματική νοημοσύνη που σχετίζεται με την αναγνώριση των συναισθημάτων και των αναγκών των παιδιών στην πορεία προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα

  • Παιδαγωγικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Φιλολογίας

  • Ιστορίας - Αρχαιολογίας

  • Φιλοσοφίας

  • Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής