Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών
Αντικείμενο Τμήματος
Το τμήμα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που προκύπτουν μέσα από τη διαπολιτισμική και διεθνική επικοινωνίας και των διαπολιτισμικών σχέσεων των δυτικών κοινωνιών, το περιβάλλον εργασίας, παραγωγής και επικοινωνίας με γεωγραφικές περιοχές, σε όλους τους τομείς, εκτός του δυτικού κόσμου. Συνδυάζει τα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών με άριστες προοπτικές στην αγορά εργασίας με εμβάθυνση στα ζητήματα συγκριτικής ιστορίας και λογοτεχνίας , διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εργασίας σε διεθνικά περιβάλλοντα.
Ανιχνεύοντας τις ανάγκες του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος δημιουργίας, επικοινωνίας και εργασίας, το Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών προσφέρει την εκμάθηση μερικών από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου: της αραβικής, της ισπανικής, της κινεζικής και της ιαπωνικής.Η εκπαίδευση σε γλώσσες και πολιτισμούς ιδιαίτερα της Μέσης και Άπω Ανατολής είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Το τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών έχει ως στόχο να μπορέσουν οι απόφοιτοι να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση στελεχών με γνώση των γλωσσών και του πολιτισμού, ιδιαίτερα μάλιστα της Μέσης και Άπω Ανατολής σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, η διερμηνεία, οι διακρατικές επαφές, η έρευνα, η επιστημονική συνεργασία.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Γλωσσολογία, Μεταφρασεολογία, Πολιτισμός -Παγκοσμιότητα, Διαπολιτισμική Επικοινωνία, Αφήγηση και Ανάλυση του λόγου, Επίπεδα Γλωσσικής Ανάλυσης , Διεθνείς Πολιτισμικές Σχέσεις, Διαπολιτισμική Ψυχολογία, Εισαγωγή στις Διαπολιτισμικές Σπουδές, Εισαγωγή στην αρχαία κλασική γραμματεία, Εισαγωγή στις Γλωσσικές Σπουδές, Κοινωνιογλωσσολογία:Γλώσσα,Κοινωνία και Πολιτισμός, Εισαγωγή στις Διαπολιτισμικές Σπουδές, Πολιτισμός: Θεωρητικές προσεγγίσεις, Εισαγωγή στην Αρχαία ελληνική και ελληνιστική γραμματεία, Εισαγωγή στη Συγκριτική Γραμματολογία, Εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές όψεις της πολυγλωσσίας, Εισαγωγή στη Μεταφρασεολογία, Διαπολιτισμική επικοινωνία Ι, Διαπολιτισμική εκπαίδευση, Θεωρία Λογοτεχνίας και πολιτισμική κριτική
Κατευθύνσεις
Το Τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών προσφέρει τις παρακάτω κατευθύνσεις :
Εφαρμοσμένων Γλωσσών & Διαπολιτισμικής Επικοινωνία
Λογοτεχνικών Σπουδών
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:
-
Δεν προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα
Μετεγγραφές:
Δεν υπάρχει αντιστοιχία μετεγγραφής μεταξύ τμημάτων.
Επαγγελματική Σταδιοδρομία:
Οι πτυχιούχοι του Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών μπορούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά:
Ως στελέχη με γνώσεις στις γλώσσες και τον πολιτiσμό , ιδιαίτερα μάλιστα της Μέσης και Άπω Ανατολής σε τομείς όπως ο τουρισμός , το εμπόριο, η διερμηνεία, οι διακρατικές επαφές
Σε ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς
Στην επιμέλεια κειμένων σε εκδοτικούς οίκους
Στην σχεδίαση πολιτισμικών αγαθών και προϊόντων
Στην οργάνωση και στελέχωση πολιτισμικών εκδηλώσεων
Στη διαπολιτισμική εκπαίδευση μέσω παιδαγωγικών εφαρμογών.
Σε τουριστικές Επιχειρήσεις,
Στο χώρο της εκπαίδευσης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία
Στο διπλωματικό σώμα (Έπειτα από εξετάσεις)
Στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων
Ως πολιτικός αναλυτής
Προσόντα και Δεξιότητες
Το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών συνδέεται με την Κ14.1/Παιδαγωγικά-Ξένες Γλώσσες των επαγγελμάτων της ταξινόμησης Κ.16 και οι απόφοιτοι συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά του ερευνητικού και συμβατικού- οργανωτικού τύπου σύμφωνα με την θεωρία Holland.
Χρειάζεται να ενδιαφέρονται για τις ξένες γλώσσες και τον πολιτισμό άλλων λαών, να διαθέτουν ευρύ πεδίο γνώσεων και ιδιαίτερη ευχέρεια στη χρήση της γλώσσας. Πρέπει να εργάζονται μεθοδικά και συστηματικά, με ταχύτητα, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα, να είναι προσεκτικοί για την αποφυγή σφαλμάτων και να αποδίδουν ορθά το νόημα του κειμένου.
Πρέπει να έχουν κλίση προς τις ξένες γλώσσες και γλωσσική ευχέρεια ώστε να μπορούν με ευχέρεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες του επιστημονικού τους πεδίου.Φανερώνουν τον ερευνητικό χαρακτήρα και αποκτάνε εξοικείωση στη διαχείριση πληροφορίων και χρήσης νέων τεχνολογιών.
Τέλος, αποκτούν εξοικείωση με μεθόδους διδασκαλίας, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διαχείρισης της πολιτισμικής ετερότητας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.
Συναφή Πανεπιστημιακά Τμήματα
Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών